Klok zomertijd

Zomertijd: tijd voor een mooi verhaal over tijd van verhalenverteller Paul Groos

De zomertijd is aangebroken. Tijd om de klokken gelijk te zetten en te luisteren naar een verhaal van Paul Groos. Paul schuift als verhalenverteller regelmatig bij Dushi Huis aan om de kinderen bij een kampvuur de mooiste verhalen te vertellen. Een echte verhalenverteller, ze bestaan nog! Deze keer heeft hij speciaal voor Dushi Huis de verhaalarchieven afgestoft en een verhaal opgespoord voor iedereen die Dushi dierbaar is over, natuurlijk… de tijd.

Gekke tijden, zomertijd….

Tijd. Soms heb je geen tijd, soms duurt de tijd wel erg lang. Nu breekt de lente aan. De klok wordt verzet, de tijd aangepast. Tijd voor een nieuwe tijd? Dit verhaal gaat over tijd. Maar ook over hoe jij met je tijd én hoe de tijd met jou omgaat. Een verhaal met een antwoord op al je vragen over … tijd!

Beluister het verhaal op je gemak, neem de tijd:

Nutteloze tijd in de zomertijd

Maar, wat betekent tijd eigenlijk voor verhalenverteller Paul Groos zelf? “Ik ben iemand die dacht dat tijd er was om gevuld te worden. Om productief te zijn. Niet dat iedere minuut volgepland werd, en genieten van een uur (of een dag of een weekend) niksen deed ik heus wel. Maar naast onderwijsbaan, gezin, familie en vrienden nog drie, vier eigen projecten tegelijk was geen uitzondering. Als er een keertje geen projecten op stapel stonden, voelde dat verkeerd. Alsof er nutteloze tijd aan dreigde te komen. En dan ging ik ervoor zitten en bedacht iets nieuws of nam een nieuwe opdracht aan. Ik gedijde daarbij. In nietsdoen, vervelen en wachten ben ik niet zo goed.”

“Ik wens iedereen zoveel tijd voor chaos zodat je je eigen kosmos kunt laten ontstaan” – Paul Groos.


Lege tijd, corona en mythische chaos

Paul vervolgt: “En toen kwam corona en viel in één klap het merendeel van die bezigheden weg. Er ontstond leegte. Ik merkte hoe veel ruimte en rust dat gaf. De oude Grieken vertelden dat het universum is voortgekomen uit “chaos”. Dat woord betekent in het Oudgrieks tegelijkertijd “helemaal niets” en “alles door elkaar”. Daaruit ontstond, zo vertelden ze, zomaar vanzelf, de Kosmos, een woord dat “orde” betekent.“

“Als je lege tijd hebt, heb je ruimte voor mythische chaos, waarin alles aanwezig is, maar nog zonder orde. En daaruit ontstaat vanzelf een nieuwe orde, nieuw moois. Dat leidt bij mij natuurlijk onvermijdelijk tot nieuwe projecten. Maar die zijn niet ontstaan om de leegte te vullen, maar juist door de aanwezigheid ervan. Ik wens iedereen dan ook zo veel tijd voor chaos dat je je eigen kosmos kunt laten ontstaan.”

Paul Groos vertelt een verhaal
Verhalenverteller Paul Groos aan het werk – foto: Floris Pilgram.

Voor elpees breekt met de zomertijd een nieuwe tijd aan

Het verhaal en de (zomer)tijd is iets om bij stil te staan. Daarom heeft Dushi Huis samen met Paul en stichting Mini Manna de handen ineengeslagen om een tijdloos cadeau te bedenken voor haar relaties. In de creatieve dagbesteding van Mini Manna uit Doetinchem zijn klokken geupcycled door oude elpees een nieuw leven en dus extra tijd te geven. Paul Groos zocht er een passend verhaal bij over de tijd. Voor hopelijk een nieuw begin rond het verzetten van de klok. Heel mooi en verrassend!

Kijk voor meer informatie eens op www.vertellerpaul.nl Verteller Paul “…kan je nog meer vertellen” en stichting Mini Manna waar Dushi Huis vaak mee samenwerkt.