Masterclass over Trauma bij Dushi Huis

Masterclass Trauma geeft nieuwe inzichten over omgaan met traumatische gebeurtenissen

Nilanthi Hooijman, coach en trainer in de Dushi Methodiek en auteur en ervaringsdeskundige Sam van den Haak gaven onlangs een Masterclass Trauma aan ruim 50 collega’s van de Dushi Huizen. Waarom is meer kennis over trauma en aandacht voor traumatische gebeurtenissen belangrijk? Nilanthi legt uit en vertelt meer over de interessante en zeer leerzame middag.

Allereerst: waarom deze masterclass? “De kinderen die bij Dushi Huis wonen hebben veel meegemaakt, een uithuisplaatsing is een traumatische gebeurtenis.”Door meer over het ontstaan van trauma’s te leren, kunnen we de kinderen beter leren begrijpen en helpen. Dat draagt onder meer bij aan het verminderen van stress en hun persoonlijke ontwikkeling. Ook helpt het ons bij het herkennen van signalen.”

Wat is een trauma? Nilanthi: “Trauma betekent letterlijk verwonding of wond, ontstaan door een schokkende of emotionele gebeurtenis. We spreken van een trauma wanneer iemand na een schokkende/overweldigende ervaring blijft steken in bepaalde gevoelens zoals eenzaamheid, verdriet, woede of angst. Het gaat vaak om gebeurtenissen waarin iemand wordt gekwetst, afgewezen of waarbij grenzen worden overschreden. De oorzaak kan daarom verschillend zijn, denk aan: verlies van een dierbare, pesten, geweld, misbruik, verwaarlozing of natuurramp die je hebt meegemaakt.”

Presentatie over soorten trauma's

Bij de masterclass hoorde een lezing van Sam van den Haak, schrijfster van het boek ‘Niet geboren op mijn verjaardag’. Sam is geadopteerd vanuit Sri Lanka en slachtoffer van onder meer adoptiefraude. Wat leerden jullie van de ervaringen van Sam? “Vanuit haar ervaringen nam zij ons mee in het leven van een kind met meervoudig trauma om te laten zien hoe je er voor zo’n kind kunt zijn. Hoe kinderen zelf kunnen leren omgaan met hun trauma, en hoe ze zelf kunnen kiezen iets fantastisch van hun leven te maken. Het motto van haar boek is: ‘Je kunt alles worden wat je wilt, maar vooral jezelf.’ Dat sluit heel erg aan bij waar Dushi Huis voor staat.”

Dat is ook wat Dushi Huis de kinderen probeert mee te geven? “Precies,we proberen kinderen hun talenten te laten ontplooien en hun eigen identiteit te leren ontwikkelen zodat ze stevig in schoenen leren staan. Een thuis is daarvoor de basis. Daar waar je altijd welkom bent. En waar ’s middags iemand voor je is met een kop thee en een koekje, die naar je luistert en simpelweg vraagt: ‘Hoe gaat het met je?’.

Dit was de eerste masterclass van dit jaar, welke staan nog meer op het programma? “Dushi Leerhuis zit niet stil! Op 11 juni volgt een digitale herhaling van deze masterclass en op 10 september staat een masterclass Trauma en Hechting gepland. Ook zijn we bezig met een training LVB. “Vanuit Dushi Huis willen we ons blijven ontwikkelen en blijvend leren om de kinderen zo goed mogelijk op weg te kunnen helpen naar volwassenheid.”

Nieuwsgierig worden en wil je meer weten over Sam van den Haak? Kijk op https://nietgeborenopmijnverjaardag.nl/