Mascha Struijk over hoe met liefde en lef verschil in de jeugdhulp te maken

Mascha Struijk noemt zichzelf een “bevlogen ondernemer met een missie in de jeugdhulp”. Met haar trainingen, podcasts en boek ‘Professional uit je hart’ wil zij de jeugdzorg liefdevoller en gelijkwaardiger maken door professionals te helpen meer vanuit hun hart te werken. Onlangs schoof zij aan bij een digitale Gelijkgestemden-sessie van Dushi Huis om te vertellen over de beweging die zij in de jeugdzorg in gang wil zetten.

Het moet en kan anders in de jeugdhulp

De bijeenkomst in april 2021 trapte ze af met: “Ik heb als orthopedagoog en als ambulante hulpverlener in de jeugdzorg gewerkt. In mijn werk heb ik gezien dat mensen in de jeugdzorg zo graag doen wat nodig is dat ze doordraaien in het jeugdzorgsysteem. Naast veel mensen die de jeugdzorg verlaten en mensen die uitvoeren wat moet gebeuren en daardoor afvlakken. Op een gegeven moment dacht ik: ‘het moet en kan anders’. Toen ben ik me gaan afvragen wat mijn bijdrage in de grotere wereld kan zijn en ben uitgekomen bij mijn missie die je terugziet in mijn boek en podcast ‘Professional vanuit je hart’.”

Vijf punten uit het verhaal van Mascha om bij stil te staan:

1. Leer meer denken vanuit het langetermijn perspectief
“We zijn meestal heel erg gericht op ‘wat is er in het hier en nu aan de hand en hoe moeten we dat aanpakken’. Maar, wat betekent dat op de langetermijn voor wat we nu doen? Wie is er straks op de 25e verjaardag van een kind dat nu jeugdhulp krijgt? Waar wil hij of zij straks een leven opbouwen? Kijk meer vanuit de toekomst met wat je nu inzet. Je wilt niet dat kinderen uit de jeugdzorg straks terug kijken met: bij Dushi Huis of een andere instelling of gezinshuis had ik de mooiste tijd van mijn leven. We moeten er samen voor zorgen dat de kinderen hun leven kunnen leven, nu en als ze op eigen benen gaan staan.“

2. Zorg dat het netwerk blijft van uit huis geplaatste kinderen
“Zodra een kind 18 jaar wordt en het op eigen benen gaat staan, is het alleen. Geen moeder waarin je ineens op terug kunt vallen en die eens een stuk kaas in je rugzak stopt. Veel jongeren herkennen zich in: ‘hoe fijner de plek waar ik woonde, hoe groter het gat waarin ik viel toen ik daar weg moest’. Zo’n 70 procent van de dak- en thuislozen heeft een jeugdzorgverleden en dat hebben wij met z’n allen georganiseerd. Het is daarom heel belangrijk om het netwerk in stand te houden.”

‘Jouw aanwezigheid in het leven van een kind is maar een streepje. Dat relativeert op een positieve en negatieve manier hoe belangrijk je bent in het leven van een kind.’

Beluister hier de ‘Professional uit je hart’-podcast met de titel ‘We gingen gewoon voor kinderen zorgen’ waarin Mascha spreekt met Dushi Huis-oprichter Alex de Bokx:


3. Heb lef en laat wat je voelt vaker toe

“In een training die ik gaf, hoorde ik het verhaal van over een 9-jarige jongen wiens opa was overleden. Het jongetje wilde afscheid nemen van zijn opa. Maar, de gezinsvoogd vond dit geen goed idee. De gezinshuisouder zag dat het jongetje het juist heel erg nodig had en probeerde op allerlei andere manieren het jongetje afscheid te laten nemen van zijn opa. Maar, achteraf zegt hij: ‘Ik had niet akkoord moeten gaan met de gezinsvoogd en moeten gaan staan voor het jongetje en voor wat ik zag en voelde. Afscheid nemen van zijn opa was voor het jongetje van levensbelang.’ Daarom: heb meer lef en laat wat je voelt vaker toe.”

4. Stap over van hoofd-tot-hoofd communicatie naar hart-tot-hart
“Het grootse gedeelte van onze communicatie gaat van hoofd-tot-hoofd, met analyses en verklaringen. Ik zou willen dat we dat ombuigen naar meer hart-tot-hart communicatie. Als je iemand in beweging wilt zetten en als iemand tot bloei moet komen, dan moet je hem in het hart raken. Iemand gaat niet alleen in beweging komen door argumenten. Dat kan alleen vanuit het hart. Dan moet je twee muurtjes doorbreken, die van jezelf en van de ander – het kind/de jongere. Van de ander kan lastig zijn als je weet dat sommige kinderen soms al 125 hulpverleners hebben gezien. Neem jezelf dan mee als professional, dan kan de ander jou toelaten. Het zit niet in meer hoofdkennis, het gaat om jezelf verbinden met de ander. Anderen willen gehoord en gezien worden.”

5. Stop met redden
“Dit is stap zes in mijn boek. Ik zie vaak dat wij als hulpverleners kinderen willen beschermen tegen hun eigen leven. Op een bepaalde manier willen wij hun echte leven en het ingewikkelde contact met hun familie afschermen of beschermen. Onder meer met begeleid bezoek waarbij het bezoek heel goed is voorbereid. Maar, het kind moet ook leren dealen met de ouders, met familie en het leven zoals dat van hem of haar is. Stop daarom met redden.”

Waarin zit jouw 5 procent meer liefde en lef in je werk?

Mascha: “Mijn missie is dat iedereen uiteindelijk 5 procent meer liefde en lef in de jeugdhulp stopt. Dan hebben we morgen een mooiere jeugdzorg.”

Een greep uit de voornemens die uit de Gelijkgestemden-bijeenkomst kwamen op de vraag: ‘Waarin zit jouw 5% meer liefde en lef?:

• Donderdagmiddag ga ik een rechtbank van hart tot hart aanspreken.
• Die 5 procent ga ik stoppen in mijn gevoel en dit laten zien /uitspreken.
• Een moeder bij een situatie betrekken waarbij ik dat anders niet had gedaan.
• Nog bewuster worden van de toekomst, daar ga ik naar streven.
• Wij gaan een vertaalslag maken naar onze vloer (jongeren met een VG), er zit meer overeenstemming in dan op het op het eerste gezicht, hoe mooi.
• Een switch kunnen/durven te maken van ons hoofd (denken), naar ons hart (bewustzijn/voelen).
• Muurtjes durven laten zakken.
• Mijn idee? Ik ga in kwetsbaarheid en verbinding.

Meer over Mascha Struijk

Mascha Struijk is ondernemer en trainer en werd onlangs uitgeroepen tot meest onbekende positieve Nederlander. Haar podcast ‘Professional uit je hart’ is onder meer te beluisteren via Spotify en haar boek koop je in de boekhandel. Kijk voor meer informatie op: https://professionalvanuitjehart.nl/