Argos interview

Dushi Huis in radio-uitzending onderzoeksprogramma Argos over vijf uithuisgeplaatste kinderen

Vijf uithuisgeplaatste kinderen, tussen de twaalf en zestien jaar oud, wonen al jaren samen. Ze zijn als broertjes en zusjes. Ze voelen zich fijn op de plek waar ze wonen: een woonboerderij aan de rand van een Noord-Limburgs dorp. Maar hun voogden, hun wettelijke vertegenwoordigers, zijn minder blij met deze woonplek. Ze moeten er weg. Wat nu?

Onderzoeksprogramma Argos
Het onderzoeksprogramma Argos van de VPRO en Human dook maandenlang in deze casus en interviewde Dushi Huis oprichter Alex de Bokx en directeur Zorg van Dushi Huis, Christa Biegelaar. Naast Dushi Huis komen andere betrokkenen aan het woord die samen een beeld schetsen van dit verhaal van de vijf kinderen en de talloze organisaties die het voor deze kinderen proberen op te nemen.

Hoe goed iedereen het misschien ook bedoelde, de realiteit blijkt weerbarstig. Kinderen onder voogdijschap zijn kwetsbaar. ‘Als je geen geluk hebt met je voogd, dan loopt het spaak. Er is niemand met mandaat die kan zeggen: ik stop deze denderende trein. Het systeem mist een noodrem.’

Reacties op de uitzending
Dushi Huis heeft veel reacties en vragen gekregen over de uitzending. Een greep uit de berichten:

“Dit is echt onbegrijpelijk, ontzettend triest dat deze kinderen niet in het dushi huis mochten blijven waar ze de aandacht en liefde kregen en een plek hebben waar ze voelen : hier ben ik thuis, hier mag ik zijn wie ik ben, hier mag ik fouten maken en mag ik onvoorwaardelijk blijven, hier ga ik pas weg als ik zelf de keuze maak om op mezelf te gaan wonen.
Onbegrijpelijk en intens verdrietig”

“Mooie en pijnlijke reportage.”

“Ik ben benieuwd of er ook iemand betrokken was, die zich alleen bezighield met de belangen van de kinderen, zonder enige belemmering (die geen andere belangen had en zich dus vrij kon uitspreken).”

“Frustrerend verhaal met tenenkrommende wendingen. En met voor mij herkenbare Dushi-mentaliteit: we gaan het samen doen! Triest voor de kinderen dat het niet is gelukt door botsingen tussen systeem en bedoeling waarbij meestal de meest kwetsbare partij verliest (…)”

“(…) Hopelijk komt het met de kinderen goed en hopelijk leren de volwassenen van hun gedrag als ze naar de uitzending luisteren.”

Reactie van het ministerie 
Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft gereageerd op de uitzending en gaat in op de rechtspositie van een voogdijkind (die uitermate zwak is, blijkt al jaren) en de werkdruk van voogden. De complete reactie is hier te lezen.

Beluister de aflevering hier

De uitzending is ook terug te luisteren via de website van Argos